maandag 10 december 2007

Grondvest in eigen gebouw in Zevenaar

George Archief naar Zevenaar
Maatschappelijke beweging met kritiek op grondpolitiek vestigt zich in 'Ons Genoegen'
ZEVENAAR – Het landelijke Henry George Archief komt in Zevenaar. De stichting Grondvest, voortgekomen uit de Georgisten-vereniging, is inmiddels medehuurder van het gebouw van postduivenhoudersvereniging 'Ons Genoegen' aan de Dahliastraat. In 2008 hopen voorzitter Wim Sweers en secretaris Paul Freriks (tevens raadslid voor Sociaal Zevenaar) het instituut te kunnen openen. In het instituut worden lezingen, cursussen en economielessen gegegeven volgens de visie van Henry George ( 1839-1897). George was een Amerikaans-politieke econoom die bekend werd door zijn kritiek op particulier grondeigendom.
De stichting Grondvest van Sweers en Freriks heeft een aanhang van honderd ware Georgisten in Nederland. „Maar we hebben een adressenbestand van achthonderd”, zegt Sweers. Een politieke partij voor Georgisten bestaat niet. Sweers: „Met pijn in mijn hart stem ik de laatste jaren SP. Wat ik op het socialisme tegen heb, is de verplichte solidariteit naar de onderkant van de samenleving. Het socialisme maakt van de maatschappij een eenheidsworst en dat is niet natuurlijk, want we zijn allemaal verschillend. Het Georgisme geeft ruimte aan het individu. Arbeid moet worden beloond en niet alleen het kapitaal”.
„Als je elk jaar de belasting op bezit met 1 procent verhoogt, is iemand in honderd jaar van zijn bezit af”, vult Freriks aan. „Dat doet misschien een beetje pijn, maar als je een heerlijk omeletje wilt maken, moet je er ook een eitje voor tikken.” Naar de praktijk toe vertaald zijn Sweers en Freriks tegen grondverkoop in de nieuwe Zevenaarse woonwijk Groot Holthuizen. Ze willen alles verpachten. En ze zijn ervoor om een radicale ecotax in te voeren. Freriks: „Het is toch een regelrechte schande dat in onze supermarkten appels uit Nieuw-Zeeland worden verkocht, terwijl ze die ook kunnen afnemen van een boer in Groessen. Dit is een enorme verspilling van energie. De producent moet je heel zwaar belasten.”
De stichting Grondvest wil de lokale belastingen handhaven en heel veel andere afschaffen. Sweers: „Zoals de loon- en inkomstenbelasting, de ondernemingsbelasting, de premie volksverzekering voor AOW en WAO en de studiefinanciering. Geef de mensen een basisinkomen, dan is ook de bijstand niet meer nodig.”
Stichting Grondvest geeft volgend jaar lezingen en economielessen in het gebouw van de duivenmelkers. De stichting draagt de visie uit van Henry George.
Conferentiegebouw en archief: Dahliastraat naast nr. 1, Zevenaar (Gld.)Redactieadres: Stichting GrondvestGasthuislaan 22 6883 JD Velp

Geen opmerkingen: