dinsdag 11 december 2007

Plunderen door middel van handel

De hierna volgende tekst is een samenvatting door Gilbert de Bruycker van het boek “Cooperative Capitalism: A Blueprint for Global Peace and Prosperity” geschreven door de Georgist J.W. Smith. De samenvatting werd vertaald door Bram Snoek. Het boek is te zien en te bestellen op www.amazon.com. Bram Snoek, kenner van de werken van de ziener Edward Bellamy, tijdgenoot van Henry George vervolgt de vertaling met een ‘Bellamyaans commentaar’.
Tekst
Hoe is het mogelijk dat onze economieprofessoren de 6de wiskunde stap misten die de grondslag vormt van plunderen door handel dat op zijn beurt weer leidde tot de aanslag in New York op het World Trade Centrum 9 september 2001. Hoe is het mogelijk dat de economische historici de verbinding misten tussen plunderen door handel zoals geschetst in de klassieken betreffende de middeleeuwen (ofschoon die frase niet wordt gebruikt) en de hedendaagse vrije handel? Onze militaire macht is er tegenwoordig voor de zelfde doeleinden als de roofgroepen van de stadsstaten van Europa 800 jaren geleden; om hulpbronnen te controleren en het welvaartsproductieproces te controleren.
Waarom ontkennen dezelfde economische historici dat Amerika’s grondleggers wisten dat Engeland Amerika plunderde door middel van handel, de oorlog uitvochten van 1812 om de last van plunderen door middel van handel op hen te vermijden, de markten van de nieuwe naties en gevoelige industrie beschermde, en Amerika welvarend werd?
Waarom keert Amerika zich dan om en legt het dezelfde plundering door middel van handel op zwakke naties dat Engeland haar trachtte op te leggen? Al deze vragen zijn (er) omdat wij niet de vrije gedachte hebben die aan ons in Amerika verteld wordt. We hebben het beste propagandasysteem dat de wereld ooit gekend heeft. Propaganda werkt door controle over wat gedacht wordt in academies en over wat er wordt gezegd in de media. Ja, deze professoren, en de media kunnen zeggen wat zij willen, maar degenen die buiten de gepermitteerde parameters van het debat stappen worden snel naar de marge gedwongen en niet gehoord door de meerderheid.
Het is Amerika’s buitenlandse politiek (gekopieerd van de oude imperialistische staten van Europa) die de wereld verarmd. Elimineer de verspilling van de oorlogen (de minste van de drie grote verspillingen) wier doel het is de hulpbronnen en het welvaartsproductieproces te controleren. Elimineer de verspilling van monopolies binnenin het kapitalisme (de op twee na grootste verspilling) en elimineer de verspilling van kapitaal, vernietigend kapitaal ( de grootste verspilling van allemaal) en economische efficiency zal gelijk toenemen met de uitvinding van geld, de drukpers en elektriciteit. Er zijn genoeg hulpbronnen op deze Aarde uitgebannen en kwaliteit van leven voor allen kan in 50 jaren verkregen worden. En de machtsmakelaars weten dit zeer goed; zij keren terug naar samenwerkend kapitalisme, telkens wanneer bondgenootschappen nodig zijn om de doorbraak naar vrijheid van anderen te onderdrukken.
Hoofdstuk 1:
Onze samenvatting van de huidige wereld die iedereen begrijpt in 30 minuten is hoofdstuk 1 van het Economisch Democratisch Beschouwen. Dit:: Jullie zijn in Amerika één eenheid per uur aan het produceren en worden 10 dollar per uur betaald. Ik produceer in Indonesië één eenheid per uur en betaal 1 dollar per uur. We produceren hetzelfde, maar we hebben een tienmaal groter betalingsverschil. We ontkennen monopolie patentkosten, die alleen het verschil voortbrengen en prijzen deze dingen aan de arbeidskosten voor de productie. (Kapitaal is alleen opgeslagen arbeid dus alle gerechtvaardigde kosten zijn arbeidskosten.)
Ik moet 10 uren werken om één van jullie eenheden te kopen. In dezelfde 10 uren innen jullie 100 dollars en kun je 100 van mijn eenheden kopen. Het verschil in terug gehouden welvaart is niet rechtlijnig, maar het is exponentieel (hoge betaling gescheiden door de lage betaling in het kwadraat). Als jij je deze rekensom herinnert is de koopkracht de sleutel die verkregen is in dezelfde tijdspanne door gelijke productieve arbeid die producten produceert voor de handel tussen landen. Als de goed betaalde natie tweemaal betaald is [dan] dat van de laag betaalde natie, in directe handel tussen hen, hoopt de goed betaalde natie vier eenheden van weelde op en de laag betaalde natie hoopt 1 eenheid van weelde op. Viermaal het betalingsverschil voor gelijke productieve arbeid, het hoog betaalde land houdt 25 dollar vast en het laag betaalde land 1 dollar. Bij twintig maal betalingsverschil houdt het hoog betaalde land 400 dollar vast, terwijl het laag betaalde land 1 dollar vast houdt. De zesde graad wiskunde is de eerste van de drie fundamenten van het plunderen door handel.
Hoofdstuk 2:
De oorsprong van plunderen door handel, alle welvaart wordt voortgebracht uit hulpbronnen. Er waren geen hulpbronnen binnen de ommuurde steden (vrije steden) van Europa, 800 jaren geleden. Alle hulpbronnen (timmerhout, wol, erts) waren in het buitengebied. Wanneer de lijfeigenen naar de stad kwamen en de weefgetouwen zagen, gevulde vaten, leer om gereedschap te maken, smederijen, enz (primitieve industriële hoofdstad) zeiden zij, “Dat kunnen wij (ook) doen.” En terug naar hun dorpen gingen zij hun eigen industriële gereedschappen produceren. Wat gebeurt er nu met de stad? Dit is hun levenswijze en naar beneden gaan zij.
Precies zoals de klassieken van de middeleeuwen (Heckscher, Pirenne, Polanyi) leren wij dat “gedurende 700 tot 800 jaren lang de steden roofbenden uitzonden om de primitieve industriële hoofdstad van het binnenland te vernietigen en hen te dwingen om hun hulpbronnen aan de stad te verkopen.” Deze stadsstaten werden landen; deze landen werden keizerrijken; en de militairen van de huidige imperialistische centra van kapitaal zijn er voor hetzelfde doel als deze rooffeesten 800 jaren geleden; om de hulpbronnen te controleren en om het welvaart productieproces te controleren.
Waar zijn Japan’s hulpbronnen? Waar zijn Hong Kong’s hulpbronnen? Waar zijn Taiwan’s hulpbronnen? Waar zijn Zuid-Korea’s hulpbronnen? En waar zijn Europa’s hulpbronnen? Zij consumeren veertien maal meer dan de hulpbronnen die binnen hun grenzen liggen? Deze hulpbronnen bevinden zich primair in de verarmde wereld en worden nagejaagd voor een fractie van hun echte waarde. Deze eenvoudige economische geschiedenis van de klassieke steden is het tweede fundament van plunderen door handel.
Hoofdstuk drie:
Geen enkel land ontwikkelde zich onder Adam Smith vrije handel. Alle succesvol ontwikkelde landen deden (het) zo onder de principes van Friedrich List’s (1841) klassieker ‘Het nationale systeem van politieke economie’. In de introductie van dat boek legt List uit hoe de Engelsman William Pitt (aan) Adam Smith de vrije handel over de wereld toestopte. Structurele regelingen, opgelegd aan zwakke naties, juist het tegenover gestelde zijnde van het beleid waarin succesvolle naties zich ontwikkelden, bleken de imperialistische naties het plan van William Pitt te dragen om de wereldhandel te controleren door Adam Smith’s vrije handel (echte gecontroleerde handel). “Dus als (men) de verarmde wereld dit kan laten geloven leveren zij uit eigen vrije wil hun weelde uit aan de imperialistische centra en is een leger niet nodig.”
Natuurlijk is de strijdmacht er om allen te dwingen die zich zouden willen terugtrekken. Amerika’s grondleggers zijn onze primaire bronnen voor het derde fundament voor plunderen door middel van handel (blz. 39). Zij zijn degenen die William Pitt’s pogingen negeren om Adam Smith’s Amerika vrije handel op te leggen. Het zijn zij die Amerika’s aanbiedingsindustrieën en markten beschermden en het is door deze gemeenschappelijke gevoelsslimheden dat Amerika welvarend werd. Omdat wij dit fundament bouwden op deze verborgen, onbenoemde, en genegeerde economische geschiedenis kunnen we nu beweringen doen die anderen niet kunnen doen. Zij hebben niet het platform om vanaf te spreken.
De hedendaagse economie is gebouwd op plunderen door middel van handel. Het is op dit punt (20 tot 30 minuten van gesprek) dat onze lezer/ luisteraar duidelijk de oorzaken van oorlogen en armoede begrijpt en zij instinctief begrijpen hoe dit te corrigeren. Maar het boek verschaft meer grondslagen. Ooit werden deze monopolies beschermd door oorlogvoering, economische oorlogvoering, toegedekte oorlogvoering en open oorlogvoering. Het is opgegeven individualiteit. Competitie, en persoonlijke rechten worden niet alleen beschermd, zij zijn verstrengeld en economische doeltreffendheid neemt gelijkmatig toe met de uitvinding van geld, de drukpers, en elektriciteit. De gemiddelde levensstandaard per arbeidsuur in de welvarende imperialistische centra zou worden verdubbeld en de Algemene Nationale Armoede zou dalen met de helft.
Die 50% daling in Algemene Nationale Armoede meet de vroeger verspilde arbeid en kapitaal als het geld dat door deze monopolies in de zakken vloeide van hen die niet produceerden. Door het aantonen van de verkwisting van oorlogen, de verspillende monopolies, en de verspilling van kapitaal dat kapitaal vernietigt (de grootste verkwister van allemaal), tonen we aan dat er ruim voldoende op deze Aarde is voor allen. Alles wat de imperialistische naties te doen hebben is zijn wie ze zeggen dat ze zijn en doen wat ze zeggen ook doen en deze wereld zal snel vreedzaam worden, armoede zal geëlimineerd worden in 10 jaren, en de wereld zal ontwikkeld worden tot een dragend niveau voor een kwalitatief leven voor allen binnen 50 jaren. Het bovengenoemde is het hart van het verhaal.
Hoofdstuk 6:
Maar hoofdstuk 6, dat uitlegt hoe een vrije natie met vrijheid van meningsuiting en vrije pers gepropagandeerd is (dit systeem van plunderen door middel van handel beschermende), staat dus alleen.
Hoofdstuk 26:
We voelen [dat] hoofdstuk 26, de geschiedenis van het geld en hoe simpel het zou zijn om naar eerlijk geld te herstructureren, ook alleen staat en eenvoudig te begrijpen was. Als een voorbeeld van hoe eenvoudig deze uitleggingen zijn zullen we hoofdstuk 13 samenvatten.
Hoofdstuk 13:
Landbouw: Waar zou Amerika zijn als een machtige natie haar boeren dagelijks subsidieerde (zoals de V.S. doet) en te goedkoop hun tarwe, koren, sojabonen, katoen verkocht, en de vleesboeren? Waarom zouden de boeren kapot gaan, de machinefabrieken kapot gaan, gehele gemeenschappen uiteen vallen, en dit zou veel, zelfs alle industrieën laten ineenstorten. Dit is wat er gebeurt als we onder de prijs van die andere boeren verkopen of ons graan weggeven aan deze landen. Hetzelfde blijft waar voor andere consumentenproducten. De vermenigvuldigingsfactor is de gezondheid van de economie en de vermenigvuldigingsfactor keert om als een land zijn boeren of industrieën onderverkocht worden door andere naties, [door] hoog gesubsidieerde producenten.
Veertien jaren geleden rekende deze auteur (J.W. Smith, met een postdoctoraal in politieke economie en heeft deze concepten op conferenties in 6 landen gepresenteerd) uit hoe snel de wereld zou worden gekapitaliseerd tot een dragend niveau en (waarbij) armoede geëlimineerd is binnen 10 jaren en de wereld ontwikkeld kan worden tot een dragend niveau voor de kwaliteit van leven voor allen in 50 jaren. Het is geen zaak van niet weten wat te doen. We weten precies wat we moeten doen. Het probleem is (dat) de wereld’s handelswegen verbonden zijn aan dat eeuwenoude systeem van plunderen door middel van handel, en de machtsmakelaars (die goede mensen zijn zoals u en ik) geen kunnen uitweg zien.
Dit boek toont de uitweg en (zijnde als de meerderheid van deze leiders die ook goede mensen zijn). Eens wordt de algemene kennis, veel van deze machtsmakelaars willen daarvoor instaan. We hebben keer op keer bewezen (door gesprekken of door het lezen van deze samenvatting) dat de fundamenten kunnen worden begrepen in 30 minuten (deze samenvatting). Deze boeken zijn voor beiden academici en leken intellectuelen. Als het volk opstaat en de weg toont zullen de leiders volgen. Dus al in gebruik in (het) wereldconflict en armoede vragen wij groepen om steun en richting om dit in de wereld te zetten. Dank u.
Gilbert De Bruycker